Výběrová káva Etiopie KERAMO ze slovenské pražírny Diamond's Roastery je charakteristická tóny mandarinek, bergamotu, citrusů a květin.
Producenti žijí vysoko v nádherných horách Bombe v nadmořské výšce 2.360 metrů. Právě tato nadmořská výška způsobuje delší zrání kávových třešní, menší velikost zrn a komplexnější chuť. Káva byla sklizena v únoru roku 2021 a a následně si prošla naturálním zpracováním. Během tohoto procesu si zrnka prošla prvním tříděním a byla sušena na afrických postelích po dobu 14 až 18 dní. Jejich cesta dále směřovala do města Addis, kde byla opět protříděna. Díky tomu se můžete těšit na kávu nejvyšší kvality.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 2.360 m.n.m.
- Sklizeň: Únor 2021