Výběrová káva Etiopie KERAMO z italské pražírny Gardelli Coffee je charakteristická tóny borůvek, manga, mandarinek, jahod a bergamotu.
Producenti z Kerama žijící vysoko v nádherných horách oblasti Bombe, jsou tak odlehlí, že nemají svou centrální zpracovatelskou stanici. Všech cca 1500 producentů vozí svou kávu na zpracovatelskou stanici Bombe, která spadá pod Daye Bensa Coffees producenta Asefa Dukama. Zpracovávají se zde také kávy z vesnice Shantawene a samotného Bombe.
Daye Bensa je společnost zabývající se exportem kávy, kterou založili bratři Asefa a Mulugeta Dukamo v roce 2006. Asefa a Mulugeta mají mnoho zkušeností a začali jako dodavatelé kávy v oblasti Sidama. Mladí členové rodiny se také připojili ke společnosti, protože Daye Bensa začala růst, a nyní členové rodiny jako Kenean, který vystudoval v USA, pracují v obchodu a financích, a Eliyas - v zajišťování kvality.
Třešně se sbírají na některých z nejvýše položených farem v Etiopii s nadmořskou výškou až 2360 metrů nad mořem. Jsou velmi husté, se silnou koncentrací menších velikostí sít v důsledku pomalého zrání ve vyšších nadmořských výškách.
V roce 2020 vyhrál Daye Bensa 7. místo v Cup of Excellence se svým Assefa Dukamo Natural, vypěstovaným na farmě Gatta a zpracovaným ve stanici Shantawene.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Nadmořská výška: 1.960 - 2.360 m.n.m.
- Sběr: leden 2021