Výběrová káva Etiopie KENNISA z české pražírny Kmen Coffee Roasters je charakteristická tóny broskví, limety a kakaových nibsů.
Na tuhle kávu jsme se moc těšili, protože africké kávy milujeme a dlouho jsme neměli promytou Etiopii. Filtr z těchto zrníček chutná po broskvích, je šťavnatý s jemnou limetkovou aciditou a v dochuti, jako byste si dali pár kakaových nibsů.
Kávovníky domovské odrůdy Heirloom pěstuje 305 drobných pěstitelů ve družstvu Kennisa, které vzniklo teprve před třemi lety a je součástí větší stanice Kata Muduga. Družstvo je sice mladé, ale pěstitelé produkují skvělou kávu. Většina těchto farmářů pěstuje pár set stovek kávovníků kolem svých domků v nadmořské výšce kolem 2 000 metrů. Po sběru zralých třešní se v loupacím stroji zbaví dužiny a umístí se na vyvýšená lůžka, kde se za pravidelného obracení suší několik dní. Po dosažení správné vlhkosti zrn družstvo kávu přemístí do Addis Abeba, hlavního města Etiopie, kde kávu vyloupou z pergamenu a roztřídí podle hustoty a velikosti zrn.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Kennisa