Výběrová káva Etiopie GATTA ATIKLET - anerobic ze slovenské pražírny Sweet Beans Coffees je charakteristická tony manga, broskví a červených švestek.
Tato mikrošarže pochází z komunity Shentawene a byla nazvána „ODAKO“, aby odrážela mocnou kulturu obyvatel Shantawene, Sidamy. Káva pochází od 563 farmářů z Daye Bensa a farmy Gatta Daye Bensa. Daye Bensa je obzvláště „komunitně“ orientovaný podnik poskytující farmářům další bonusové platby na základě objemu, kterým přispívají do mikro-šarží. Odaco je název stromu. Je to místo, kde se pod stromem schází komunita, aby vyřešila konflikty v této oblasti. Podobná tradice existuje například i v jiných částech Etiopie. Jakmile je káva přijata, roztřídí se a vyberou se pouze zralé třešně. Poté se suší na afrických postelích v pytlích, aby se urychlil rovnoměrný proces fermentace, který trvá 16 dnů. Každému jednotlivému lůžku je přiřazena jedna osoba, která třešněmi každých 15 minut otáčí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.
- Oblast: Odako Kebele, Sidama
- Zpracování: Anaerobní
- Nadmořská výška: 2000 - 2200 m n.m.
- Odrůda: Heirloom
- Cuppingové scóre: 92