Výběrová káva Etiopie ELYAS DUKAMO ze slovenské pražírny Sweet Beans Coffees je charakteristická tóny kiwi, květin a melounu.
Elyas je součástí mladší generace rodiny Dukamo. V Addis je zodpovědný za marketing, v terénu pomáhal koordinovat celý experimentální proces. Projektový manažer, průvodce, řidič, to je Eliyas. Hlavně je to nadšenec pro kávu a experimentování.
Producent Daye Bensa poskytuje farmářům dodatečné bonusové platby na základě objemu, kterým přispívají do mikro-lotů, a odměňuje konzistentnost rok co rok.
Tato káva je anaerobně zpracovaná naturálka. Mikroloty Daye Bensa jsou limitovanou produkcí a tento přístup jim pomáhá zaměřit se na kvalitu třešní. Jakmile je káva přijata, třídí se plavením a vybíráním zralých třešní. Poté se suší na afrických postelích v pytlích vysoko v horách, aby se vyhnuli negativním povětrnostním vlivům a urychlili rovnoměrný fermentační proces na 16 dní. Na každé jednotlivé lůžko je přidělena jedna osoba, která každých 15 minut otočí třešně, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení. Unikátní proces zpracování spočívá v tom, že místo toho, aby se třešně během sušení rovnoměrně rozprostíraly, skládají se na velké kopcovité hromady. Hromada se s každým novým dnem zvětšuje a v noci se ukládá do plastových nádob.
- Nadmořská výška: 2000-2200 m.n.m.
- Producent: Daye Bensa
- Cuppingové skóre: 90