Výběrová káva Etiopie DANISA ORGANIC z rumunské pražírny Sloane je charakteristická tóny melounu, manga, hořké čokolády a bergamotu.
Danisa je název místa, kde se nacházejí jednotlivé farmy a je zde celkem 37 farmářů. Průměrná velikost farmy každého člena je 3,35 hektaru. Káva roste pod stínem přírodního lesa, podobně jako většina káv v této oblasti. Půdu tvoří kombinace hlíny a jílu. Všichni tito farmáři jsou školeni v agronomii a posklizňových postupech. Stanice, kde se tyto odrůdy zpracovávají jsou jedinečné svým přístupem k monitorování zpracování. Každá šarže je označena štítkem a zároveň oddělena od ostatních. Je tak možné každý den sledovat jednotlivé šarže a díky tomu také evidovat začátky procesu sušení. Toto sledování také upřesňuje kontrolu hodnot obsahu vlhkosti, která je klíčová pro rovnoměrné sušení kávových třešní a zachování jejich životnosti.
V malém regionu Guji na jihu Etiopie se rodí pravděpodobně nejzajímavější káva. Odrůdy a kvalita je nezaměnitelná. Tato organická káva suchého zpracování je jedna z perel rodinných farem právě v této oblasti.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: 37 menších farem
- Nadmořská výška: 2.000 - 2.150 m.n.m.
- Sklizeň: Leden - únor 2021