Výběrová káva Etiopie CHELBESA VILLAGE z lotyšské pražírny Kalve Coffee Roasters je charakteristická tóny jahodového smoothie, peckového ovoce a květin.
Tento lot má svůj název podle vesnice Chelbesa, kde je postaven mokrý mlýn - do kterého se dodává ke zpracování káva z 248 farem. Při dodání jsou třešně pro tuto anaerobní šarži pečlivě zkontrolovány. Vybrané třešně jsou poté pevně zabaleny a uzavřeny v plastových nádobách. Bez jakéhokoli kyslíku třešně fermentují po dobu 18-24 hodin. Po prvotní fermentaci se třešně zbaví dužiny a poté ještě jednou fermentují v keramických tancích po dobu až 12 hodin. Poté se suší na vyvýšených lůžkách po dobu 15 dnů, často se obracejí, aby se zajistilo rovnoměrné sušení.
Mokrý mlýn se od roku 2019 rychle rozvíjí – byly zde vybudovány keramické fermentační tanky, štěrková cesta pro obec a také velký sklad na skladování kávy. Kromě toho se připravují komunitní projekty, například plány na dodání počítačů do okolních středních škol. Yirgacheffe je mnohými považována za místo narození kávy a kávovníky pěstované v regionu jsou přirozeně se vyskytující směsí odrůd pěstovaných mezi jinými druhy v kávových zahrádkách a kávových lesích.
- Nadmořská výška: 1.900 - 2.200 m.n.m.
Upozornění z pražírny: Plastové pytlíčky v plechovkách slouží pouze jako bezpečnostní pojistka, aby se zrnka při převozu nevysypala. Samotná plechovka je vybavena těsněním pro uchování co nejčerstvější kávy. Plastové pytlíčky můžete po otevření bez problému vyhodit a kávu uchovávat pouze v plechovce.