Výběrová káva Etiopie Buriso Amaje z pražírny Pikola je charakteristická tóny karibského rumu a višní v čokoládě.
Tato káva pochází z uskupení malých farem, které se nachází v oblasti Sidamo v jižní Etiopii. Co se týká těchto farmářů, každý z nich má někde mezi 3 a 12 hektary půdy. Ačkoli mají všichni vývozní licenci, zvolili si svého zástupce, Burisa Amaje, který koordinuje mycí stanice a vývoz kávy. Tato skupina farmářů má velký potenciál. Buriso má 12 hektarů půdy v oblasti Dambi. Buriso se o kávovníky stará, kompostuje a hnojí půdu a prořezává kávovníky. Kávovníky rostou ve stínu a Buriso pěstuje odrůdy 74158 a 75160, které pocházejí z odrůdy Jimma. Tyto odrůdy byly sebrány z divokých rostlin v oblasti Metu- Bishari v západní Etiopii. Tyto dvě odrůdy jsou známy pro svou výraznou citrusovou ovocitost a květinové tóny v chuti, které jsou oceňovány kupci na aukci. Káva je zpracována a sušena na farmě Burisa. Jako většina malých producentů v Etiopii, i Buriso produkuje pouze kávy zpracované suchou metodou, protože je to tradice a nemají k dispozici stroje na odstranění šlupek z kávových třešní.
- Buriso Amaje
- Oblast Sidamo 2050 m.n.m.
- Odrůda 74158 & 74160
- Naturální zpracování
- Chuťový profil: višně v čokoládě, karibský rum