Co takhle výlet do země, kde to všechno začalo? Budějovická pražírna Kmen zve příznivce espressa na ochutnávku téhle naturálky z etiopské oblasti Bombe. Čeká na vás čajový květinový profil chutnající po broskvích a sušených švestkách.
Tato zrnka vyrostla na kávových keřích v oblasti Bombe v nadmořské výšce 2 400 m n. m. Díky vysoké nadmořské výšce rostou kávovníky pomaleji a v chuti se tak objevuje vyšší sladkost a přirozená acidita. Farmáři dováží zrnka do zpracovatelské stanice patřící společnosti Daye Bensa, která produkuje skvělé kávy a o níž je zájem po celém světě. Ta navíc každý rok pořádá oslavu pěstitelů. Téměř 1 000 farmářů se schází, aby oslavili svou úrodu. Tři nejlepší z nich pak navíc získají certifikát a peněžitou odměnu, čímž je Daye Bensa odměňuje za dodávku vysoce kvalitních třešní a zároveň je motivuje. Do budoucna společnost doufá, že bude spolupracovat s více farmáři, že bude podporovat zejména ženy a že bude spolupracovat s univerzitou v Hawasse, aby pomohla studentům provádět výzkum zaměřený na zlepšení kvality kávy.
Při suché metodě jsou kávové třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na africké postele, kde se suší. V tomhle případě si takhle pohověly za pravidelného obracení 14 dní. Zrnka během toho získala z dužiny kávových třešní vysokou sladkost. Když je sušení u konce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu a zrnka se po dalším oddechu připraví na export s cílovou stanicí vašeho šálku.
- Nadmořská výška: 2.400 m n. m.