Výběrová káva Etiopie BOMBE ze slovenské pražírny Goriffee Roastery je charakteristická tóny jasmínu, bergamotu a pomeranče.
Pro pěstování kávy v Etiopii jsou typické komunitní zpracovatelské stanice a velké množství drobných farmářů (několik stovek až tisíců), kteří na ně nosí své třešně ke zpracování. Výjimkou není ani zpracovatelská stanice Bombe, která se nachází severně od vesnice Shantawene a je součástí kávové společnosti Daye Bensa Coffee. Farmáři, kteří dodávají kávu do této zpracovatelské stanice, ji pěstují vysoko v horách v bujném zeleném porostu hor zvaných Bombe.
Tato bomba od farmáře Asefa Dukama vás okouzlí. Speciální zpracování, suchá fermentace, kterou si Asefův syn přivezl z pobytu na guatemalské farmě La Esperanza, dodává této kávě příjemné tóny citrusových plodů. Vůně připomíná kytici čerstvých květin, například jasmínu nebo bergamotu. Tato káva je typickou velmi kvalitní Etiopií a zároveň v chuti cítit experimentální zpracování, takže je skvělou volbou pro ty, kteří rádi objevují nové chutě.
Při suché fermentaci se vrchní slupka kávového zrna odstraní z třešně a poté se nechá fermentovat bez vody v uzavřené nádrži. Tento proces nevyužívá téměř žádnou vodu, a pomáhá tak vytvářet udržitelnost kávové produkce.
- Producent: Asefa Dukamo
- Region: Bensa, Sidamo
- Zpracování: dry fermentation (suchá fermentace)
- Nadmořská výška: 2200 m n. m.