Výběrová káva Etiopie BENSA ze španělské pražírny San Agustín je charakteristická tóny květin, kakaa a smetany.
Sidamo je hlavní etiopskou oblastí produkující kávu. Káva je na mezinárodních trzích tak vysoce ceněna, že její export představuje 60% devizových příjmů pro Etiopii. Region Sidamo se nachází v jižní Etiopii, 6 hodin od keňských hranic. Název pochází od etnické skupiny z jihovýchodu země. Tyto kávy rostou ve stínu stromů a jsou ručně vybírány. Heleanna Georgalis má společnost na starosti od roku 2008, je ponořena do třetí vlny kávy a v první osobě se stará o kvalitu kávy, kterou vyváží. Pokračuje v odkazu svého otce a tvrdí, že cítí vášeň pro tento svět, kde ona sama může experimentovat v procesech a bavit se, když vidí výsledky. Je důležité zdůraznit, že jedinečnost etiopských káv spočívá v „žádné genetické modifikaci“ samotných kávovníků.
Zralé kávové třešně se po ruční sklizni omyjí a namočí. Při sušení se nejprve vysuší kávové třešně na terase na slunci, než se přesunou na zastíněné sušicí stoly. Tam jsou třešně ponechány procesu sušení, dokud není zajištěno patřičné úrovně vlhkosti. Při tomto procesu jsou třešně neustále převraceny, aby byly prosušeny rovnoměrně. Zároveň právě v této fázi probíhá ta největší kontrola kvality a nadále se třešně připravují na export.
- Producent: Heleanna Georgalis
- Farma: Bensa
- Nadmořská výška: 2.100 - 2.300 m.n.m.