Výběrová káva Etiopie BELOYA z britské pražírny UE Coffee Roasters je charakteristická tóny ostružin, maracuje a bezového květu.
Mycí stanice Beloya leží v okrese Kochere; severně od Chelelektu a 45 km od Dilla, správního centra zóny Gedeo. Samotná mycí stanice má dvě zpracovatelské jednotky, které zajišťují včasné mytí a sušení třešní a využívají vodu z místního říčního systému. Drobní zemědělci z kopců v okolí mycí stanice sem přivážejí své třešně, které se zde zpracovávají, cupují a prodávají; samotná stanice existuje již více než dvacet let, ale nedávno byla odkoupena a probíhají práce na jejím rozšíření a vylepšení. Měří se pH vody (7,8) a měří se TDS. Dvanáct kvasných nádrží a více než 136 vyvýšených záhonů umožňuje správu lotů pro zajištění sledovatelnosti. Snaha o kvalitu se neomezuje pouze na mycí stanici, protože i sušárna má laserové barevné třídiče pro zjišťování vad.
Zdejší káva se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách na půdách bohatých na železo s rozsahem genetické rozmanitosti, kterou zajišťují dědičné odrůdy. Pěstitelé kávy používají tradiční metody ochrany proti škůdcům, které se používají již mnoho let, a proto se zde běžně vyskytuje ekologická produkce. Červené třešně se před rozvlákněním sklízejí a čerstvě třídí. Přezrálá a nedozrálá zrna se před zpracováním ručně sbírají a oddělují. Čerstvé červené třešně se dodávají do mycích stanic. Káva se rozvlákní a nechá se 36-48 hodin fermentovat. Fermentovaná káva se promyje čistou tekoucí vodou, namočí se do čisté vody a poté se 18 dní suší, aby si zachovala přibližně 11,5 % vlhkosti. Usušená pergamenová káva se skladuje v polním skladu, dokud není převezena k dalšímu zpracování do Addis Abeby. Pergamenová káva se zpracovává v suchém zpracovatelském skladu, aby se odstranily slupky, a čistá zrna se balí do označených pytlů (60kilogramové pytle) na vývoz.
- Pěstitelé: drobní zemědělci
- Nadmořská výška: 1699 - 1719 m n.m.