Výběrová káva Etiopie AKMEL - espresso z dánské pražírny Coffee Collective je charakteristická tóny sušeného ovoce, melounu a nugátu.
Akmel Nuri provozuje svou farmu, odkud kávu pražírna odebírá již od roku 2014. Vedle vyvýšených záhonů, kde suší kávové třešně, vlastní Akmel také divoký a přirozeně rostoucí kávový les. Kávovníky rostou ve stínu vyšších stromů a prodlužují zrání třešní, což přispívá k intenzivní chuti, kterou v této kávě zažíváme.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Producent: Akmel Nuri
- Nadmořská výška: 1.800 - 2.200 m.n.m.
- Sklizeň: Prosinec - leden