Pro všechno milovníky šťavnatých a ovocných káv přichází pražírna HAYB s parádní naturální Etiopií. V chuti najdete broskve a na závěr vám tuto sladkost doplní aroma bezinek a bílý čaj. Skvěle se hodí na filtru a je vhodná na každodenní popíjení.
Daye Bensa je obzvláště komunitně orientovaný podnik, který farmářům poskytuje dodatečné bonusové platby na základě objemu, kterým přispívají do mikrolotů a odměňuje konzistentnost rok co rok. V letošním roce také odměnili své pracovníky na farmě za klíčovou roli, kterou mají během procesu sušení. V neposlední řadě neustále spolupracují s řediteli škol ve vesnicích v okolí stanice a zajišťují školní pomůcky pro žáky, kteří se potýkají se základními potřebami, jako jsou poznámkové bloky nebo pera. Zrna pochází od 563 členských farmářů z oblasti SHANTAWENE ze zpracovatelské stanice Gatta Daye Bensa. Mikroloty ze stanice Daye Bensa jsou limitovanou produkcí a tento přístup jim pomáhá soustředit se na kvalitu kávy.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Farmář: 563 drobných zemědělců
- Nadmořská výška: 2000 - 2200 m n.m.