Výběrová káva Etiopie MAGIC PUSSY - geisha z lotyšské pražírny Rocket Bean Roastery je charakteristická tóny červeného pomeranče, čokoládového triflu, borůvek, sušených meruněk a jasmínu.
Farma Gelana Gesha je jedním z hlavních hospodářství v oblasti Yirgacheffe. Toto hospodářství má rozlohu 1,5 hektaru a na pěstování své kávy používá tzv. skleníkovou metoda. Tato technika spočívá v tom, že ve skleníku jsou všechny agronomické procesy řízeny počítačem. To má zaručit rovnoměrný růst všech kávových sazenic. V období výsadby se stromky vysazují velmi brzy ráno nebo pozdě večer. Nově vysazeným stromkům se poskytuje dočasné zastínění a v případě oblastí s nedostatkem vody se dodává i voda. Stinné stromy jsou při pěstování kávy nesmírně důležité. Stromy se svými deštníkovitými korunami, které poskytují kávovníkům stín, pomáhají zmírňovat nadměrné teploty a tepelný stres, který je příčinou opadu květů a plodů.
Suchá, nebo také naturální metoda, je nejstarším zpracováním kávy. Tento proces je často využívaný v oblastech, kde májí problém se zásobou nebo s dodávkou vody. Proto je tato metoda nejvíce využívaná v Africe, konkrétně například v Etiopii, Kongu nebo Ugandě. V latinské Americe se suchá metoda nejvíce používá v Brazílii v oblastech, kde jsou nízké průměrné roční srážky. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1550 - 1750 m n.m.
- Producent: Israel Degfa
- Zpracovatelská stanice: Gelana Gesha
- Sklizeň: prosinec 2021 - leden 2022