Vychutnejte si šťavnaté tóny této výjimečné kávy, která pochází ze stromů starých více než 60 let. Krátká karbonická macerace zvýrazňuje její komplexní a ovocné chutě a výsledkem je příjemná jemná kyselost, zaoblená sladkost a krásná vyváženost. V šálku najdete tóny švestky, malin a třešní. Sladkost datlí a hořká čokoláda v dochuti dodává šálku úplnost.
Finca El Salvador patří rodině Rufatti již po 5 generací. Ruffattiovi se do Salvadoru přestěhovali z italského Turína a krátce po usazení začali pěstovat kávu. Finca se nachází na vrcholu Cerro El Aguila, na severní straně pohoří Apaneca-Ilamatepec. Pozemek byl rozdělen na dvě poloviny — spodní polovina je osázena nejlepšími hybridními odrůdami, které jsou odolné vůči chorobám, aby se zabránilo kontaminaci škůdci ze sousedních farem. Hlavními odrůdami ve spodní polovině jsou Portillo a Tabi.
Na farmě byla vyšlechtěna linie Portillo FES, jejíž stromy jsou odolné vůči rzi a vysoce výnosné. Produkují třešně vhodně k prodloužené fermentaci. Další odrůdou pěstovanou na farmě je Orange Portillo. Odrůda Tabi, která je také odolná vůči kávové rzi, je výsledkem kolumbijského křížení v 70. letech minulého století. Jedná se o hybrid odrůd Robusta, Boubon a Typica. Hlavní odrůdou, pěstovanou na farmě, je Red Tabi, v budoucnu se plánuje pěstování Orange a Yellow Tabi.
Na horní polovině Finca El Salvador jsou pěstivány exotické odrůdy, jako jsou Mokha, Sudan Rume, Sidra, SL28, SL34, Kenya Juana, Chacalele, Red Bourbon, Orange Bourbon, Dwarf Huila, Gigahuila a dva typy Pacamara. Na samém vrcholu hory jsou vysázeny vzácné odrůdy, včetně odrůdy Geisha Orland z kolumbijské farmy Orlanda Ospiny, známé druhým místem v kolumbijské soutěži Cup of Excellence.
La Borbonera, zvláštní pozemek na farmě, je věnován zachování nejstarších genetických odrůd Red Bourbonu. Rodolfo klade důraz na evoluční proces odrůdy Bourbon, přičemž různé linie pocházejí z původních stromů, které opustily ostrov Bourbon. Pro zařazení do odrůdy La Borbonera musí být stromy staré alespoň 60 let, což představuje spíše starobylou genetiku než novější verze odrůdy. I přes probíhající rekonstrukce, jsou na farmě zachovány původní stromy na počest dědečka a překvapivě zůstávají vysoce produktivní. Předpokládá se, že starší stromy přispívají ke komplexnější chuti, ačkoli jistá romantika, jak Ruffattiovi připouštějí, v tom může být. Bez ohledu na to považují za čest, že mohou nadále pít kávu ze stromů vysazených jejich dědečkem, a považují to za důkaz trvalé hodnoty pečlivého hospodaření.
Tato šarže byla zpracována týmem Buenos Aires Coffee School Mill Team — týmem vytvořeným v rámci místního družstva, který je pověřen fermentací všech káv Finca El Salvador. Káva prošla 48h fermentací, při níž byly třešně ponechány s dužinou v prostředí s nízkým obsahem kyslíku. Bylo zjištěno, že tato fermentace zvýrazňuje kyselost a ovocné tóny, které jsou v zrnech již přítomny. Šarže byla následně zpracována naturálním způsobem.
- Nadmořská výška: 1 350 - 1 670 m n. m.