Výběrová káva El Salvador EL CIPRES LA MONTANA z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny pomela, zeleného čaje a meruněk.
Na svazích El Picacho se nachází farma, kterou v roce 1880 koupil Dr. Emilio Alvarez Lalinde, který si z Kolumbie přivezl generační znalosti o kávě. V roce 1992 převzala farmu rodina Alvarez Gallardo a dlouholeté zkušenosti jsou cítit v každém doušku této kávy! Lehká káva s tělem podobným čaji chutná jako příjemně trpké, svěží pomelo se sladkým meruňkovým závěrem.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci.
- Nadmořská výška: 1100 - 1800 m n. m.