Původně ukrajinská pražírna Kolo, jejíž pražička nyní ovšem sídlí v Berlíně, si pro nás nachystala kousek El Salvadoru v podobě naturálně zpracovaných kávových zrnek z tamější oblasti Ahuacapán. Pod vaším šálkem espressa by se měla rozlít lahodná ovocná kávička chutnající po malinách, ananasu a kakau.
Tato kávová zrnka pocházejí z oblasti Ahuacapán na západě El Salvadoru blízko Guatemaly. Tam byla zpracována naturální metodou, načež docestovala do Berlína. Tam byla pražena po menších dávkách, konkrétně 7 kg, a celý proces pražení trval přesně 7 hodin a 10 minut. Tato doba údajně odhaluje vytouženou tropickou sladkost a charakteristiky červeného ovoce. El Salvador Ahuacapán je ideální volbou pro milovníky sladkých a ovocných káv s výrazným charakterem.
Samotná naturální metoda zpracování spočívá v sušení celých kávových třešní na slunci, což kávě dodává výraznou sladkost a ovocné tóny. Metoda je poněkud riskantnější než například metoda promytá. Je zde totiž více prostoru pro chyby při zpracovávání. Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová pátia nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezačala nechtěná fermentace. Špatně provedené sušení může nenávratně zničit celý lot. V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas a zkažené ovoce. Při správném provedení ale výsledek stojí za to.
- Nadmořská výška: 1690 m n. m.
- Sklizeň: 2024
- Odrůda: Red Bourbon