Výběrová káva Ekvádor LA PAPAYA OAK BARREL z dánské pražírny La Cabra Coffee je charakteristická tóny čerstvého a sušeného ovoce.
Juan Peña představil odrůdu Typicu, která kvasila 120 hodin v dubových sudech, kde se dříve nacházel ekvádorský rum. Společně s univerzitou v Cuence v současné době zkoumají přesné důvody, proč tyto kávy z dubových sudů fermentují tak odlišným způsobem než jejich protějšky z plastových nádrží. Rozdíl je patrný již na zelené kávě a je zřejmý i v šálku. Výraz je hlubší, bohatší a komplexnější než u 120hodinové anaerobní fermentace v plastových tancích, a to způsobem, který se dá jen těžko popsat.
Juan pěstuje především odrůdy Typica "Mejorado", vylepšenou verzi odrůdy, která se poprvé pěstovala na experimentálních farmách Nestlé na severu Ekvádoru. Juan přičítá svůj úspěch kombinaci vysokého výnosu a neuvěřitelné kvality šálků, kterou tyto rostliny Mejorado poskytují. Anaerobní prostředí podporuje zcela odlišný soubor kvasných bakterií a kvasinek, což vede k převažujícímu mléčnému kvašení. Tlak také vytlačuje kávové šťávy do samotných zrn, čímž se přidává více zkvasitelných cukrů pro pokračování procesu. Káva se pak suší se stále připojeným slizem, jako je tomu u kávy zpracované honey metodou. To vše dodává výslednému šálku na komplexnosti.
- Nadmořská výška: 2000 m n. m.
- Sběr: srpen 2021