Vydejte se do africké země Burundi nedaleko rovníku skrz šálek kávy z pražrny DAK Coffee Roasters. Hledejte chuť čerstvých borůvek a mučenky, jděte za vůní vanilky zahalení v tropickém podnebí jediného děštného pralesa v Burundi.
Tato káva pochází z Giku Hill od našeho partnera Long Miles. Mezi pračkou Long Miles Bukeye a kopcem Giku se táhne dlouhý úsek patnáctikilometrové polní cesty. Abyste se sem dostali, musíte překročit dvě řeky a projít hranicemi dvou provincií. Přestože touto oblastí protéká mnoho malých řek, komunity, které zde žijí, mají jen malý přístup k čisté pitné vodě a jsou daleko mimo dosah elektřiny. Nejdůležitější plodinou pěstovanou na kopci je káva, která těsně konkuruje kukuřici a fazolím. Padesát čtyři kilometrů v dálce se tyčí okraj pralesa Kibira, jediného původního deštného pralesa v Burundi.
Zajímavé kávy pocházejí z třešní zpracovaných anaerobně, tedy bez přístupu kyslíku. Tyto třešně se ve vodě uzavírají do vzduchotěsných sudů (s jednocestným ventilem pro odvod uvolňovaného oxidu uhličitého). Fermentaci jsou ponechány mnohem déle a většinou se v nich rozvinou nezvyklé chuťové tóny, nebo tóny výrazně ovocné.
- Nadmořská výška: 1700 m n.m.