Výběrová káva Brazílie RAFAEL VINHAL TROPICAL z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny hroznů, červeného a tropického ovoce a marmelády.
Tuhle šťavnatou Brazilku od velmi progresivního brazilského farmáře Rafaela Vinhala máme díky spolupráci s Chicas Industry. Rafael má vysokoškolské vzdělání v oboru agronomie a na své farmě Fazenda Recanto aplikuje ty nejmodernější poznatky ze světa výběrové kávy. Z mnoha letošních vzorků jsem nakonec vybral ten s velmi netradičním a moderním způsobem zpracování. Jeho název je „tropical natural“. A co to znamená? Zaměstnanci farmy nejdříve posbírali třešně kultivaru Catucaí 2SL (kříženec Icatu a Catuaí) a následně je pečlivě vytřídili. Rafael pak nechal třešně 36 hodin hermeticky uzavřené v plastovém sudu, aby nastartoval proces fermentace. Následoval tzv. thermal shock - třešně byly nasypány do ledové vody. Tento krok má za úkol zrychlit tvorbu určitých kyselin, a tak zajistit ještě delikátnější chutě a aromata. Aby toho nebylo málo, třešně pokračovaly na dalších 122 hodin do anaerobního prostředí s dalším následným thermal shockem. Sušení probíhalo na afrických postelích a zabralo dlouhých 25 dnů. A výsledek? Tohle je asi nejvíc „juicy“ brazílie, jakou jsem kdy měl. Vlastně tohle kafe ničí předsudky o tom, jak brazílie chutnají. Je neskutečně komplexní - tak sladké a přitom šťavnaté.
Pro upražení této kávy používám pražičku Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje mi to velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím dokáži zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost.
Pro přípravu filtrované kávy vždy používejte kávu nejdříve 7 dnů od data pražení. Předejdete tím nechtěným hořkým tónům v chuti.
- Farmář: Rafael Vinhal
- Farma: Fazenda Recanto
- Nadmořská výška: 1.300 m n.m.