Jako narozeninovou kávu si letos Dos Mundos vybrali Brazílii od Rafaela Vinhala. Přináší vám lahůdku v podobě šťavnaté bomby s tóny tropické karamboly a rambutanu. V závěru chuti pak najdete květinový nektar. Užijte si tuto bombu i vy, na zdraví!
Rafael Vinhal je nejstarší syn Alfonsa a Marcélie a odstartoval třetí generaci farmářů na této rodinné farmě. Je zodpovědný za komerční rozvoj farmy a značky Vinhal. Nikdy předtím neexportoval přímo a nyní je to jeden z jeho hlavních projektů. Rafael je z generace farmářů, kterou zajímá, kam jejich káva doputuje, které pražírny s kávou pracují a jaký je konečný produkt jejich několikaměsíční dřiny. Brazílie funguje hlavně na bázi kávového monopolu a výkupních kooperativ, přímý obchod je tady zatím novinkou.
"Historie rodiny Vinhal, spojená s kávou, začala mým dědečkem ‚Seu Zico‘ nebo prostě panem Zicoem v sedmdesátých letech minulého století. Byl velmi charismatický a laskavý. Byl to on, kdo vlastníma rukama tehdy zasadil první kávová semínka. A z nich mohla vyrůst dnešní rodinná firma Vinhal Cafés Artesanais", říká Rafael. "Pěstujeme kávu na farmách Fazenda Estrela a Fazenda Recanto, dvou nemovitostech v oblasti Cerrado Mineiro. V průběhu let jsme získali certifikaci Rainforest Alliance, 4C a Certifica Minas a přijali jsme ty nejlepší postupy v souladu se zásadami udržitelnosti a respektu k lidem a životnímu prostředí. Jsme rodinný podnik a každý, kdo pro nás pracuje, kávě naprosto propadl. Jsme také členy brazilské asociace výběrové kávy (BSCA)."
Rafael je velký experimentátor. Kombinuje různé metody fermentace a dosahuje tak exkluzivních kávových mikrolotů z jinak běžně pěstovaných odrůd. Chutě, které tyto kávy nabízejí, jsou opravdu výjimečné a různorodé. Můžou to být višně v čokoládě, kokosové mléko, nebo třeba skořicové sušenky. Rafael je navíc takový profík, že umí tyto procesy každoročně replikovat.
- Nadmořská výška: 980–2 500 m n. m.