Výběrová káva Brazílie ALESSANDRO HERVAZ z české pražírny Pikola je charakteristická tóny čokoládového cheesecaku a kiwi.
Alessandro začal pracovat s kávou oku 1993. Na farmě Fortaleza se stará o kávovníky na rozloze 5 hektarů. Se svou rodinou a členy místní komunity se snaží o produkci naturální kávy vysoké kvality. Od roku 2013 Alessandro odděluje jednotlivé sběry a kávu nechává prosychat na vyvýšených plošinách. Ty jsou na terasách postaveny tak, aby zrnka mohla být v případě deště či silného slunečního záření zakrytá. V letech 2017 a 2018 se jeho káva umístila v národní soutěži Cup of Excellence mezi deseti nejlepšími kávami Brazílie. V posledních letech se Alessandro snaží pochopit vztah mezi kvvalitou kávy a způsobem jak je zpracována. Své poznatky sdílí se svými dcerami (10 a 17 let) ve snaze je dovést k lásce k výbvěrové kávě a jejich řemesla.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na původ. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: Fortaleza
- Nadmořská výška: 1000 - 1500 m n. m.
- Ocenění: Top 10 Cup of Excellence Brazil 2017, 2018