Výběrová káva BLUE ESPRESSO blend z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny mléčné čokolády, marcipánu a jahod.
Blue Espresso Blend je klasický výtvor, ale něco v něm silně přechází do bláznivé avantgardy. A stále mluvíme o kávě! Zkombinovali jsme kávová zrna z Brazílie, Guatemaly a Etiopie, abychom z nich vytáhli spoustu sladkosti a jemnosti. A je to tady: jedná se o jednu z našich nejsladších směsí, je zde sladká, jemná a příjemná chuť. Přídavek etiopských zrn přináší ovocné a čajové tóny - s každým douškem je zajímavější. Pokud máte rádi sladkou a jemnou kávu, jste doma.
S příchodem podzimu přichází i Hayb se svou směsí káv na espresso.
Složení blendu:
- 40% Brazílie Cerrado (naturální)
- 40% Guatemala Huehuetenango (promytá)
- 20% Etiopia Sidamo (promytá)
Brazilská káva je klasikou a naprostým základem každé espresso směsi v HAYB. Tato káva pochází z oblasti Cerrado, 15 kilometrů východně od brazilského města Patrocinio, kde najdete soubor farem a plantáží, které jsou svým způsobem jedinečné. Půda je zde jiná - plná živin a bohatá na neobvyklé minerály, všechny tyto plodiny se nacházejí v kráteru spící sopky, kterou domorodci nazývají Chapadão de Ferro, což v překladu znamená „Železná plošina“. Jedinečné půdní faktory jsou kombinovány s teplými a vlhkými léty a mírnými a suchými zimami. Přírodní faktory samy o sobě k výrobě kvalitní kávy nestačí, důležité je, jak s nimi člověk naloží. Zralé kávové třešně se sklízejí a třídí, a poté se nechávají sušit na brazilském slunci na rozlehlých, speciálně postavených terasách.
Guatemala je nádherná a divoká země, na které se podepsala desetiletí válek a sopečných erupcí ve známém regionu Huehuetenango. Díky pravidelným sopečným erupcím je půda zásobena potřebnými minerálními látkami, které tak dávají vyniknout unikátním chuťovým profilům guatemalské kávy.
Etiopie je domovem výjimečných káv. Etiopská káva je okamžitě rozpoznatelná i se zavřenýma očima díky své výrazné chuti. Ta se vyvinula z několika stovkami původních odrůd Arabica pěstovaných divoce v různých mikroklimatech této země. 95% z celkových 300 000 tun exportu kávy z Etiopie dodává více než milion malých, nezávislých farmářů. Zbytek pěstují soukromé a státní plantáže.