Výběrová káva Honduras FINCA LA FORTUNA z britské pražírny Dark Woods Coffee s charakteristikou čokolády, karamelu a citrusů.
Farma má rozlohu 3,4 hektaru a produkuje kolem 80 pytlů každý rok. Kávovníky zde rostou pod stínem pomerančovníků, banánů a citrusů. Tato káva pochází z úžasného regionu Ocotepeque, kde je na farmě zkušeně postaráno o celý proces zpracování zrn.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora. Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako “čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Nadmořská výška: 1520 m.n.m.
- Producent: Delmy Regalado