Karma Coffee

4.5 / 5

O nás

Tel: +421 0948 656 840
Adresa: Sihotská 466/30
031 04, Liptovský Mikuláš
Slovensko
Web: karmacoffee.sk
Sociální:

Můžeš prosím představit svoji pražírnu v několika krátkých větách?

Sme rodinná pražiareň z Liptovského Mikuláša. Praženiu kávy sa venujeme od roku 2017, preferujeme štýl omniroast, a našu ponuku obmieňame pravidelne podľa sezónneho zberu v daných krajinách. Pražíme na 5kg pražičke Golden roaster v malých dávkach, čím sa snažíme zabezpečiť maximálnu čerstvosť pre zákazníkov.

Jaký je příběh za vaším jménem a logem?

Oslovili nás východoázijské kultúry pred pár rokmi, a hlavne jeden z zákonov karmy - 'Konaj a rozdávaj dobro a ono sa ti vráti späť'. Sediaci Budha v našom logu vystihuje túto filozofiu najviac ako sa len dá.

Co je nejtěžší na tom být pražírna?

Umenie vydobiť zo zrnka kávy všetky chute a arómy, ktoré sú v ňom ukryté a zúročiť tak celoročnú drinu pestovateľov kávy.

Co je jedna věc o kávě, kterou lidí pořád nechápou?

To, že káva nemusí byť iba horký zdroj kofeínu, ale je to nápoj, ktorý v sebe ukrýva úžastne komplexné a rôznorodé chute.

Kterou věc byste si přáli udělat odlišně, pokud byste začali s pražením od znovu?

V začiatkoch je popri získavaní teoretických vedomostí, určite prínosom pracovať v kvalitnej pražiarni a naberať skúsenosti popri špičkových pražiaroch.

Existuje nějaká osoba v oboru, o které by lidé měli vědět?

Z svetových osobností Matt Perger a Scott Rao. No uznanie si zaslúži každá osoba, ktorá približuje svet výberovej kávy zákazníkom.

Jaký byl váš největší neúspěch?

Těžko říct, každá překážka, kterou jsme překonali nás něco naučila. Některé byly menší, ale máme za sebou i pár větších.

Na co jste nejvíce hrdí?

Okrem titulu Barista Cup of Ostrava 2019 a 4.miesto na Majstrovstvách Slovenska Baristov 2019, taktiež, že sa nám podarilo spolu s pražiarňou otvoriť kaviareň, kde sa stretávajú skvelí ľudia pri šálke dobrej kávy.

Jak bude vypadat trh výběrové kávy v roce 2025?

Určite bude expandovať trh s speciality kaviarňami, zákazníci budú vyhľadávať čoraz kvalitnejší produkt. V rámci pestovania to bude návrat k pôvodným divoko rastúcim odrodám a prevládať budú rôzne experimentálne spracovania kávy.

Řekněte nám něco o „The Cup“ - nejlepším šálku kávy, který jste ochutnali?

Určite ich bolo viac, ktoré utkveli v pamäti. Či už prvé speciality espresso z naturálne spracovanej Etiópie, anaeróbne spracovaný Honduras, divoko rastúce odrody z Jemenu a naposledy je to mikro lot z Peru, ktorý k nám práve dorazil do pražiarne.