Heresy

O nás

Adresa: Polsko
Web: heresy.coffee
Sociální:

Heresy je polská pražírna výběrové kávy zaměřující se na zrnka, jež mají cuppingové skóre minimálně 86 bodů. Specializují se na výběr nejzajímavějších mikrolotů a zdůrazňují roli samotné farmy v celém procesu kávy, jelikož se dle nich na farmách tvoří většina výsledné chuti. Zrnka balí do praktických nádob, které jsou plně recyklovatelné a navíc opakovaně použitelné. Zakladateli pražírny jsou Piotr Jeżewski - Q -Grader a vicemistr Polska v pražení 2020 a Karolina Kosno, jejíž dosavadní kariéra je spojena se Specialty Coffee Association.

Přečtěte si, co o sobě říkají:

Reformujeme kávový svět skrze naše kacířské přesvědčení - proto Heresy (hereze - kacířství).

  • Vybíráme mikroloty, které dosahují 86 bodů a více, protože obyčejná káva nás nezajímá.
  • Věříme, že farmy a farmáři jsou důležitější než to, zda kávu připravíme ve french pressu nebo přes filtr.
  • Místo všemožných chuťových charakteristik používáme kruhy.
  • Upražená zrnka uchováváme v zatmavených dózách.
  • Máme kacířské názory a jsme na to pyšní.

Ve světě výběrovky existují kávy, ty které jsou jednoduše dobré, a ty které jsou naprosto vynikající. Jak to tak bývá, kávy, které nás uchvátí svou chutí, čistotou a intenzitou, z pravidla začínají minimálně na 86 bodech. Mají také další výhodu - vždy chutnají výtečně, protože takové kávy je těžké během extrakci vůbec nějak pokazit! Proto podle nás nepotřebujete složité vybavení ani pokročilé techniky, abyste v šálku nalezli dech beroucí překvápko. Nemáme čas na to, abychom jej ztráceli pitím obyčejné kávy, pravá zábava se dostavuje, pouze když se mazlíte s excelentní kávou.

Na chuť nahlížíme trochu jinak. Ne jako na jednotlivé poznámky připomínající konkrétní pochutiny, ale spíše jako na rozmanité faktory, které se spojují a vytvářejí komplexní vjemy. Chuť těch nejlepších káv se dle nás skládá ze tří složek, které utvářejí její povahu. Jedná se o ovocnost, květnatost a v posledku všechny ty příjemné věci, jako je karamel, čokoláda nebo pražené ořechy, které jsme pro jednoduchost pojmenovali podle Maillardových chemických reakcí. Definujeme tedy intenzitu těchto tří veličin, ale konkrétní příchutě nepojmenováváme - to je ponecháno na každém z vás.

Většina výsledné chuti kávy se utváří již na farmě, a to jak skrze pěstování, tak díky zpracování. Pražič a barista mohou pak jen odhalit to nejlepší, co daná zrnka skrývají. Proto je pro nás klíčová přímá spolupráce s farmáři, podpora jejich růstu a příležitostí a znalost jejich produktu a jich samých od zrnka až po šálek.