Prosím pozor! Pražírna Kolibri Coffee Roasters totiž představuje osvěžující letní limitku, která vás v nadcházejících horkých dnech rozhodně osvěží a zároveň vám dodá energii fungovat. Jedná se o kávu z Kolumbie zpracovanou experimentální metodou "citric washed", které kávičce dodáva opravdu zajimavý chuťový profil. Těšit se můžete na osvěžující aroma ginger ale, aciditu sicilských citrónů společně se sladkostí hnědého cukru. Užijte si letní chvíle s touto jedinečnou a svěží kávičkou.
Finca Monteverde, kterou provozuje rodina Gutiérrezových, je pravidelným vítězem každoroční kolumbijské soutěže Cup of Excellence, což svědčí o jejich dokonalých metodách pěstování a zpracování. Johan Gutiérrez, pátá generace pěstitelů kávy této rodiny, který se v roce 2018 rozhodl založit zpracovatelské centrum v La Esmeralda s cílem nabídnout místním producentům lepší ceny. Jeho vize zahrnovala získávání kávových třešní a zavádění přísných fermentačních protokolů, aby se vytvářely větší objemové šarže s konzistentním profilem šálků. Kromě toho zvýšit mezinárodní uznání vysoce kvalitní kávy produkované v regionu.
Proces zvaný "citric washed" začíná fází oxidace, kdy se třešně nechají 24 hodin v otevřeném systému s kontrolovanou teplotou. Následně se provede rozvláknění a pecky se podrobí 24hodinové fázi v přítomnosti různých potravinářských kyselin. Po této době se provede promývání a začne proces sušení. Během prvních sedmi dnů se káva suší v přístřešku a později v mechanickém silu. Tato fáze trvá dalších 3-5 dní, přičemž se udržuje teplota pod 40 °C a v noci se umožňuje odpočinek.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.