Doporučujeme na espresso
merchant
Fifty espresso je káva pražená stylem tzv. amerického espressa, což je o malinkatý kousek tmavší stupeň pražení, než u našich běžných „espresso roastů“. Díky tmavšímu pražení je Fifty espresso vhodné jak do profesionálních espresso kávovarů, tak do tzv. kancelářských a domácích automatických kávovarů. Vyznačuje se téměr nulovou aciditou (kyselostí) a plným tělem s velkou mírou sladkosti. Při pražení se stále pohybujeme v mezích 1. cracku, což znamená, že káva nebude po delší době v balení zapáchat tak, jak tomu bývá u tmavého italského stylu pražení, kde se oleje „derou“ na povrch zrnka. Cuppingové skóre všech káv, které jsou v blendu obsaženy, se pohybuje mezi 83-85 body, dle stupnice SCAA. Jedná se tedy o výběrovou kávu. Samozřejmostí je, že kávy jsou 100% arabika...
Pražírna
Charakteristika
Čokoláda, Holandské kakao
merchant
Kávu, kterou si okamžitě zamilujete, můžete použít na jakoukoliv přípravu. V espressu můžete najít sladkost divokých višní v kombinaci se slanou lékořicí. V ostatních přípravách můžete cítit černý rybíz a květiny. Kávu těsně před použitím namelte na hrubost dle zvolené přípravy a vychutnejte při tom velmi intenzivní ovocné aroma. Pěstitelem kávy je družstvo SOPACDI (Solidarité Paysanne pour la Promotion des Actions Café et Développement Intégral) nacházející se v ideálních podmínkách pro pěstování kvalitní arabiky. Občanská válka v Kongu však donutila mnohé farmáře uprchnout do bezpečí. Ti, kteří nemohli odejít, zůstali vinou zničené infrastruktury a nefunkčního trhu odkázáni na příjmy z pašování sklizené kávy. Dnes tvoří přibližně 20 procent členů družstva ženy...
Pražírna
Charakteristika
Černý rybíz, Divoké višně, Lékořice, Skořice
merchant
White blend je směs dvou arabik, která je namíchaná pro vyvážené espresso. Skladá se z El Salvadoru Las Nubes a Indie Balmaadi. Její sladkost perfektně vynikne i v mléčných nápojích. El Salvadoru Las Nubes: Isidro Battle koupil farmu Las Nubes (v překladu „oblaky“), v roce 1920. Tato rodinná farma neustále zdokonaluje zpracování kávy a vy máte možnost ochutnat zajímavou odrůdu vypěstovanou na farmě, která pochází z Keni. Indie Balmaadi: Káva pocházející z této farmy byla oceněna cenou Flavor of India, Fine cup award 2004 jako nejlepší káva z Indie a též jako nejlepší arabika z regionu Nilgiris. Káva je pěstována dle principů biodynamického zemědělství.
Pražírna
Charakteristika
Javorový sirup, Mandle, Med, Sušené ovoce