Etiopie je pro nás jednou z nejoblíbenějších zemí co se původu kávy týká. Máme rádi její chuťovou "divokost" a specifičnost, která je obvykle nezaměnitelná. Etiopie je zemí, odkud kávovník pochází a dodnes se tu pěstuje pralesním, divokým způsobem. Proto v kolonce "odrůda" najdete obvykle slovo "heirloom", které naznačuje, že nejde o žádnou z vyšlechtěných moderních odrůd kávovníku. Tak tomu je i s touto kávou ze zpracovatelské stanice Banko.
Tato káva si nese název z farmy a pracovatelské stanice, ležící v Jirimtiti, v oblasti Yirgacheffe, tak známé právě pro pěstování výběrové kávy. Káva z této sklizně je velmi výrazná, komplexní v chuti, s bohatou sladkostí a střední aciditou. V chuti poznáte typickou etiopskou květnatost ale ucítíte možná také chuť bobulového ovoce.
Etiopie. V Etiopii má káva specifické postavení. Káva jako plodina zde živí zhruba pětinu populace a tvoří velkou část výnosů z vývozu. Káva je také v zemi hojně konzumována, obvykle má však o poznání nižší kvalitu. Na vývoz jde pak káva kvalitnější, odpovídající současným mezinárodním kritériím. O vývoz se tu, až na malé výjimky, stará státem zřízená organizace. Většina kávové produkce je v Etiopii zpracována suchou metodou, jen asi 20 - 30% je promytá.