Zrna Yandaro mají po upražení jedinečnou chuť rozinek, hnědého cukru a třešní. Zkrátka unikátní káva pro opravdové labužníky. Pěstuje se v nadmořské výšce 1774 m.n.m. Proces zpracování – promýváním.
Yandaro je opečovávaná výběrová káva, což poznáš hned po prvním doušku.
Yandaro je ale taky mycí stanice, která leží jen kousek od hranice Burundi s Rwandou. Našel bys ji v provincii Kayanza. A právě tady se pěstuje jedna z nejlepších káv v Africe.
Stanice Yandaro je schovaná v údolí, kterým protéká stejnojmenná řeka. Pro tuhle oblast je velkou předností nedaleký deštný prales Kibira. Ten udržuje dostatečné množství zásob podzemní vody, která vyživuje půdu všude kolem. Kávovníky si tak rochní blahem a plodí ty nejlepší zrna.
Na stanici narazíte až na 3,5 tisíce místních producentů kávy, kteří farmaří na 22 kopcích kolem Yandara. Během sezóny se tady zpracuje přes 1,2 tuny kávových zrn.
Místní pěstitelé stále pracují na tom, aby byli lepší a jejich káva kvalitnější.