Výběrová káva Uganda NYAKSHENYI z německé pražírny Fjord Coffee Roasters je charakteristická tóny švestek, medu a bílých hroznů.
Celá šarže pochází z kávových třešní vypěstovaných farmáři na horském hřebeni v okolí města Nyakshenyi, asi 2 hodiny východně od místa, kde má farmář Kingsley svou promývací stanici. Cestou ze stanice projíždíte kolem neprostupného národního parku Bwindi. Tato káva je součástí projektu, který probíhá již třetím rokem s pěstiteli z Kingha Estates. Kingsley Griffin, majitel společnosti Kingha Estate, se snaží spolupracovat s místními pěstiteli na zlepšení jejich příjmů. Všechny kávy s názvem Kingha Collective jsou kávy z malých farem v okrese Kanungu, což je stejný západní region jako Kingha Estate.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Farma: Kingha Collective
- Producent: Kingsley Griffin
- Nadmořská výška: 1.300 - 1.550 m n.m.