Káva zpracovaná speciálním japonským způsobem Koji v šálku připomíná slunné Thajsko s křišťálově čistou vodou. V charakteristikách najdeme saké, sušené jujube, třešně a oříškovou čokoládu. Naprostá divočina, která nesmí uniknout žádnému fajnšmekrovi!
Společnost Sirinya Farm, která se nachází v provincii Chiang Rai na severu Thajska, založili v roce 1999 manželé Oil a Goh Chaosuwanwilai, kteří začali pěstovat kávu Arabica na malém pozemku. V průběhu let se farma rozrostla v úspěšný rodinný podnik, který se specializuje na produkci vysoce kvalitní kávy Arabica. Farma při produkci kávy používá ekologické a udržitelné metody pěstování, přičemž dbá na ochranu přírodního prostředí a dodržování sociálních a etických norem.
Koji je tradiční japonský postup, který zdokonalil biolog Koichi Higuchi a při němž se do spařené rýže naočkuje druh plísně Aspergillus oryzae. Při výrobě kávy se koji používá ke kvašení kávových třešní, aby se zlepšila jejich chuť a aroma. Tento proces probíhá tak, že se cukry v třešních rozkládají na jednodušší sloučeniny, přičemž vznikají kyseliny mléčná a octová a etanol. Výsledkem je komplexnější chuťový profil výsledné zrnkové kávy s tóny ovoce, ořechů a koření. Předpokládá se, že proces koji také zlepšuje rovnováhu kyselin v kávě, což vede k jemnějšímu a příjemnějšímu šálku. Používání koji při výrobě kávy je však poměrně neobvyklé a jedná se o speciální proces, který se obvykle používá při řemeslné nebo špičkové výrobě kávy.
Zralé kávové třešně se ručně sbírají, myjí a třídí. Poté se rozdrcená koji smíchá s třešněmi ve velkém mělkém sudu pokrytém bílou látkou. Tato směs se míchá každých 6 až 8 hodin po dobu 48 hodin, poté se směs fermentuje anaerobně (bez přístupu kyslíku) po dobu 2 dnů. Na konci tohoto procesu se káva suší na afrických postelích.
- Nadmořská výška: 1 450 m n. m.
- Sklizeň: 2022
- Producent: Sirinya Coffee