Celý výtěžek (celá tržba, ne jen marže) z této kávy bude věnován do sbírky Člověka v tísni na pomoc obětem války. Slava Ukraini!
Výběrová káva Rwanda GATARE z české pražírny The naughty dog je charakteristická tóny jahod, vanilkového pudingu, mléčné čokolády s dozvukem svařeného vína.
Navzdory své značně nepokojné historii je dnes Rwanda jednou z velmi oblíbených zemí produkujících kávu. My jsme letos vybrali kávu ze dvou zpracovatelských stanic. Ta druhá je promyvací stanice Gatare. Gatare je jednou z nejstarších promyvacích stanic v zemi od roku 2003. Má velmi dobrou reputaci hlavně proto, že byla mezi prvními stanicemi, které zpracovávaly velmi kvalitní kávu pro export. Nachází se v Nyamasheke okres západní provincie, stanice je obklopena kopci pokrytými kávovníky. Gatare se mnohokrát zúčastnilo soutěži Cup of Excellence a vždy se umístili se svými loty v horní příčce.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu. Suché zpracování samotné přidává kávě určité chuťové aspekty nehledě na odrůdu nebo na terroir. Častokrát pozitivní, ale při špatně provedeném sušení mohou být negativní, a nenávratně tak zničit celý lot (část sklizně). V kávě v případě špatného sušení nacházíme fermentované až alkoholové tóny, kvas nebo dokonce hnůj. Na druhé straně, když je sušení provedeno tak, jak má být, suchá metoda přináší do šálku vždy ovocné chutě a krémové tělo.
- Farma: Gatare
- Nadmořská výška: 1800 m.n.m.