V pražírně Beansmith´s přezdívají Peru americká Keňa. A nemohli by být blíže pravdě. Konkrétně zrnka Peru CHIRINOS jsou toho zářným důkazem. V jejich chuťovém profilu nechybí šťavnaté ostružiny, višňová marmeláda, čaj rooibos i čokoláda. Krásně vyvážená kávička na celý den.
Tento lot je směsí denních lotů z pěstitelské oblasti San Ignacio, které v tomto případě pocházejí pouze z obce Chirinos. San Ignacio tvoří tři oblasti: Chirinos, San José de Lourdes ( z té pocházela předchozí káva ze stanice Anai Dalila Guevara) a Tabaconas. Farmáři v této oblasti si kávu sami sbírají a zpracovávají a obvykle ji suší na vyvýšených terasách. Třešně se obvykle fermentují 24-36 hodin a sušení trvá pouhých 7 dní. Vysoká nadmořská výška And v kombinaci s bohatou vulkanickou půdou a tropickými srážkami znamená, že Peru má ideální topografii a klima pro produkci vysoce kvalitní kávy typu Arabica. Problém zatím přetrvával v posklizňovém zpracování. Farmáři byli jen málo nebo vůbec neškoleni o chemii a přesnosti, které jsou nutné k dosažení maximální kvality jejich kávy.
Importér zeleného zrna Falcon, od kterého kávy z Peru nakupují v Beansmith´s se zaměřil na pěstování káv Peru. Uvědomili si, že pokud poskytnou školení, které bude vyžadovat pozornost věnovanou detailům, bude muset nabídnout finanční pobídku, aby odměnili ty zemědělce, kteří se o to budou snažit. V roce 2018 byla společnost Falcon Peru SARL zaregistrována jako vývozní společnost a otevřeli malý sklad s laboratoří kontroly kvality v severním městě Jaen v Cajamarce. Farmáři přivážejí do skladu už zpracovanou kávu k analýze kvality, někteří z nich ochutnávají vlastní kávu poprvé. Zaměřili se na zlepšení provozu a technických činností. To umožnilo zvýšit objemy a rozvíjet vlastní zařízení ve vyhrazených skladových prostorách. Jelikož mnoho drobných pěstitelů nemá na farmě infrastrukturu pro řádné sušení kávy, nainstalovali také další sušicí zařízení v blízkosti skladu, aby pěstitelům umožnili dosáhnout optimální vlhkosti a zlepšit kvalitu šálků, která by se jinak ztratila tam, kde kávu nelze řádně usušit.
- Nadmořská výška: 1700–1900 m n. m.