Upéct perníčky tak, aby byly dokonalé, sladké a měkké je velká věda. Polovinou úspěchu je to správné koření — hřebíček, vanilka, skořice, anýz, ale také zázvor. Právě zázvor, který byl do sudu s kávou přidán v průběhu fermentace, hraje hlavní roli v této netradiční limitce! V kombinaci s kávou, která byla zpracována anaerobní fermentaci a přináší do šálku sladké a rumové tóny, vzniká šálek plný oblíbeného vánočního cukroví.
Mas Muhlis je vystudovaný agronom, který se rozhodl vrátit do své rodné vesnice, aby změnil vážnou situaci v zemi, kde zmizela voda. V roce 2018 požár zdevastoval velkou část pohoří Argopuro. Muhlis se rozhodl vrátit do země život prostřednictvím pěstování kávy. Založil družstvo Walida, které sdružuje 500 farmářských rodin z podhůří Argopuro, a práce začala. Vysázeli obrovské množství kávovníků a dalších stromů. Za 5 let se jim podařilo část pohoří revitalizovat, ale práce ani zdaleka nekončí.
Muhlis také založil neziskovou organizaci — agrolesnickou školu pro děti z regionu. Dnes má 23 učitelů a navštěvuje ji více než 800 dětí, které se mimo jiné učí, jak správně pěstovat kávovníky. Muhlis věnuje škole až 40 % svého zisku, což umožňuje každému dítěti bezplatné vzdělání. Celý koncept Argopuro je také založen na spravedlivém obchodu a farmáři dostávají za svou úrodu 2x více, než je regionální průměr.
Díky studiu se Mas opravdu nebojí experimentovat. Miluje výzkum a vývoj, chemii a neustále zkoumá metody zpracování kávy. To ho zaměstnává a zkouší neuvěřitelné věci. Do vzduchotěsné nádoby nasypal zelenou kávu a přidal zázvor. Pak je tam nechal pěkně dlouho pohromadě, aby se zabavily. V pražírně k tomuto experimentu přidali kávu anaerobně fermentovanou (také od Muhlise) a vznikl tento vánoční výtvor.
- Nadmořská výška: 1 400 - 1 600 m n. m.