Vyvážené espresso sladké jako zákusek, prostě takové to kafe na každý den. Na těle dominuje sladká chuť jahod a karamelové vafle. V dochuti je nejvýraznější příjemná lehká hořkost červeného pomeranče.
Tento vynikající lot pochází z farmy Ojo de Agua, kterou vede producentka Katherin Alieska Herrera Florian. Ta je majitelkou farmy od roku 2015 a pečuje o odrůdu Yellow Catuai, která se sklízí od prosince do dubna.
V roce 2015 se místní farmářská rodina rozhodla něco udělat s nespravedlivě nízkými cenami kávových třešní v tamním regionu. Uvědomili si, že mají potenciál produkovat vysoce kvalitní kávu a proto se chopili iniciativy a založili suchý mlýn, čímž zvýšili hodnotu své produkce. Nyní mlýn řídí sestry Martha a Ana s podporou svého týmu. Martha a Ana zdědily po svém otci řadu farem a mají za sebou složité dědictví.
Sever Nikaragui při hranici s Hondurasem je plný podobných příběhů. V letech 1975-1979 zpustošila celou zemi nikaragujská revoluce, přičemž nepokoje se výrazněji projevily v blízkosti honduraských hranic, což přimělo rodinu k útěku do USA. Po návratu do Ocotalu o šest let později zjistili, že jejich dům a rozsáhlé části zemědělské půdy byly zabaveny vládou. Dům jim byl sice vrácen, ale přišli o více než 100 manzan (70 ha) své kávové farmy. Jejich suchý mlýn slouží farmám a skleníku postavenému v roce 2020 pro pěstování pokusných partií a choulostivějších odrůd. Kromě toho zpracovává také kávu od několika příbuzných a nezávislých producentů v oblasti.
Celkem společnost Cafetos de Segovia spolupracuje se 47 dalšími producenty. Během vrcholné sklizně může mlýn přijmout až 300 quintalů denně a může se pochlubit kapacitou sušení 3 000 quintalů (1 quintal odpovídá přibližně 46 kg zelených zrn) v daném okamžiku. Během sezóny může mlýn zaměstnávat až 30 pracovníků.
Značná většina kávy se dováží ve formě vlhkého pergamenu nebo třešní a 80 % šarží prochází procesem praní. Sušení obvykle začíná na terase, nejprve ve stínu po dobu 5 až 6 dnů, poté se přesune na plné sluneční světlo. Všechny terasy jsou pokryty černou sítí, aby se káva nedotýkala podlahy. Vzhledem k ostrému slunci v těchto nižších nadmořských výškách (méně než 900 m n. m.) je sušení ve stínu nezbytné. Naturálně zpracovaná káva se obrací každé 3-4 hodiny a během nejteplejší části dne se vrší na hromady.
- Nadmořská výška: 1 400 - 1 600 m n. m.