Nikaragua se přidala k ostatním středoamerickým zemím produkujícím výběrovou kávu relativně pozdě. Na vině byla především dlouhodobě špatná politická situaci v zemi, více než dvacetiletá občanská válka, a také četná zemětřesení. Tyto nepříznivé podmínky měly nejtvrdší dopad na venkovské oblasti. Přesto se nová generace zdejších farmářů zapřela a věnovala mnoho hodin práce tomu, aby jejich káva vynikala kvalitou a konzistentností. Námi nabízená káva pochází z mikrolotu s roční produkcí okolo 5 pytlů kávy. Farmář, který tuto kávu vypěstoval se jmenuje Danilo a Vy ho máte možnost vidět na etiketách.
Pouze zralé kávové třešně se ručně sbírají, loupají se na malém ručním loupacím stroji a putují do speciálních fermentačních tanků na 14-20 hodin, podle počasí. Když zrna dojdou do určitého stadia fermentace, přemisťují se do kanálu sloužícího k promývání. 100% čistá káva se suší na tzv. afrických postelích, plně ve stínu. Proces sušení trvá 18-20 dní, opět v závislosti na počasí. Jen perfektní kontrola nad celým tímto procesem dává vzniknout úžasné kávě, kterou ocení každý, kdo má rád kávu s vlastní identitou. Tato káva se na evropském trhu vyskytuje letos poprvé.