Pokud patříte mezi milovníky káv na espresso s plným tělem, tak tahle káva bude ta pravá. Řeč je o promyté kávě z Mexika od pražírny Industra Coffee, u které se můžete těšit na šálek s plným tělem a intenzivní chutí po vanilce, povidlech s příjemnou karamelovou dochutí. Skvělé každodenní pitíčko!
La Mazateca si zachovává své historické pěstování odrůd Typica a Bourbon, které jsou v Latinské Americe v současnosti velmi vzácné kvůli své náchylnosti k roye (druhu plísně). Pěstování kávy je z velké části ekologické. Na farmách se udržuje kultura minimálních zásahů; pěstitelé se staví k prořezávání poměrně odmítavě a jsou hrdí na své 2-3 metry vysoké, 40 let staré stromy Typica. Káva se pěstuje v agrolesnictví, což znamená v různých úrovních zastínění a mezi jinými plodinami a dřevinami. Farmáři zpracovávají kávu až do suchého pergamenu. Třešně se obvykle sklízejí a nechávají odpočívat přes noc. Někdy se vyplavují pomocí plastové nádoby naplněné vodou a sítka, aby se odstranily plovoucí plody (plody s nízkou hustotou). Dalším krokem je zbavování třešní, obvykle ruční.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.