Výběrová káva Kostarika LAS LAJAS ALMA NEGRA ze slovenské pražírny Sweet Beans Coffees je charakteristická tóny fíků, borůvek a celkové šťavnaté chuti.
Oscar a Francisca jsou vlastníci-provozovatelé Beneficio Las Lajas a producenti kávy třetí generace, avšak před rokem 2006 se zabývali pouze pěstováním kávy, nikoli jejím zpracováním. Jejich vášeň pro kávový průmysl se projevuje péčí a v odborných znalostech, které vkládají do každé kávy. V roce 2006 se Oscar a Francisca rozhodli zpracovávat kávu sami a také s ní experimentovat. Od založení mikro mlýna Las Lajas se rozrostli z počáteční roční produkce 25 pytlů až na export o objemu kolem 2000 pytlů!
Mlýn Las Lajas je dobře známý pro své jedinečné a exotické medové a přírodní kávy. V roce 2008 zasáhlo během sklizně zemětřesení, díky kterému zůstali farmáři bez elektřiny nebo vody po dobu jednoho týdne, zatímco sběrači dodávali kávu, riskovali tak zpracování kávy suchou metodou. První reakce byly negativní, nicméně mezinárodní komunita kávy tento profil milovala, a proto bylo rozhodnuto pokračovat ve zpracování stávající metodou. Jejich proces se v průběhu let měnil a přizpůsoboval a také podnítil trend v mikroprocesech přirozeného procesu v Kostarice. Způsob zpracování této kávy se do dnešní doby změnil až ke zpracování formou medovou (tzv. honey)
Metoda zpracování honey (medová) představuje kombinaci metod suché (naturální) a promyté (washed). Pojí se hlavně s Kostarikou. Když se podaří, výsledná chuť kávy je, jako by někdo přidal med a třtinový cukr. V posledních letech se objevují nové podkategorie: yellow, red, gold, black nebo white honey. Názvy vyjadřují schopnost způsobu zpracování ovlivnit chuť a celkový profil nápoje. Zrnka se suší na slunci i s částí lepkavé dužiny – odsud název honey. Výsledná chuť je ovocná, ale ne tak výrazně jako u káv zpracovaných suchou metodou. Mívá příjemnější kyselost než promyté kávy, s intenzivní sladkostí a komplexním pocitem v ústech. Sladkost a hloubka těla kávy závisí kromě odrůdy i na množství dužiny ponechané před sušením. Čím víc dužiny, tím sladší chuť. Může tedy jít doslova o alchymii vychytat všechno správně. Tato metoda nevyžaduje použití vody a díky prvotnímu odstranění vnější části třešní se také snižuje riziko zahnívání a vzniku plísní.
- Producent: Oscar Chacon
- Oblast: Central Valley
- Zpracování: black honey
- Nadmořská výška: 1.300 - 1.600 m.n.m.
- Odrůda: Caturra
- Sklizeň: 2020
- Cuppingové scóre: 89,75