Lahodná Kostarika na filtr od nizozemských Kolibri Coffee Roasters vám jistě zachutná. Chuť této kávy je hezky vybalancovaná a doplňují se tu ovocné i sladké tóny spolu s čokoládovými. Sladkost zde má na starost med a čokoláda. Ovocnost zase červené hroznové víno a granátové jablko.
Vždy nás potěší káva ze statku Aquiares z Kostariky, protože Diego Robelo je již několik let naším sousedem a několikrát jsme statek navštívili. Tato káva se ručně sbírá a v mlýně se separuje flotačním procesem. Následně probíhá přírodní sušení, které je rozděleno do tří fází. První je předsušení na keramické podlaze po dobu 2 dnů, poté 10 dnů na africkém vyvýšeném lůžku (v rozmezí 28º - 45º C) a nakonec mechanické sušení v silech po dobu 1 dne. V posledním kroku se odstraní pergamen a třešně se roztřídí podle velikosti, hmotnosti, hustoty a barvy a poté se zabalí do pytlů pro vývoz.
Při suché metodě jsou třešně po sběru rozprostřeny v tenké vrstvě na betonová patia, nebo na africké postele, kde se suší. Případně se na dosušování používají i mechanické sušičky. Káva musí být pravidelně otáčená, aby se zamezilo vytváření plísní a nezapočala nechtěná fermentace. Když je sušení u konce, ať na slunci nebo v sušičce, slupka se mechanicky odstraní v takzvaném dry millu.
- Nadmořská výška: 1200 m n. m.
- Farmář: Diego Robelo
- Farma: Aquiares Estate