Výběrová káva Kolumbie PIENDAMO z britské pražírny Campbell and Syme s charakteristikou kdoule a karamelu.
Severní regiony země (např. Santa Marta a Santander) s vyššími teplotami a nižší nadmořskou výškou nabízejí kávu s plným tělem. Centrální „kávový pás“ Antioquia, Caldas a Quindio, mimo jiné, kde leží převážná část produkce v zemi, vyrábí tyto snadno pitné „snídaňové“ typy s jemnou ořechovou chutí a velkou sladkostí, ale nízkou kyselostí. Jihozápadní departementy Nariño, Cauca a Huila mají tendenci mít farmy s vyšší nadmořskou výškou, které prochází složitější kyselostí a zvýšenou floralitou v profilech.
Aby bylo možné využít tohoto širokého spektra příchutí a zdůraznit rozmanitost, která je k dispozici pražičům a spotřebitelům z jedné země, začalo sdružení pěstitelů kávy rozlišovat podle původu a vyvíjelo agresivní marketingové kampaně, jejichž cílem je podpořit signály regionů kupující po celém světě.
- Charakteristika: kdoule, karamel
- Původ: Cajibio, Cauca
- Vhodná pro: filtr
- Zpracování: plně promyté
- Nadmořská výška:1,200 - 2,000 m n.m.
- Odruda: Castillo, Caturra & Colombia