Máte pocit, že se svět točí příliš rychle? Decaf šálek "Oumuamua" od pražírny Roast Royce vás vrátí zpět na pevnou zem. Ačkoli je bez kofeinu, v ničem neustupuje širokému sortimentu káv s kofeinem. Oumuamua vám nabídne chuť, která je výjimečně svěží a zároveň jemná. Už na první doušek ucítíte nádech ovoce a hlavně jemné sladké broskve, který se rozprostře ve vašich ústech a vytvoří dokonalý harmonický zážitek. A to vše s impozantní krémovou pěnou, jakou byste od vrcholového espressa očekávali.
Oumuamua není jen káva, je to káva s příběhem. Pěstuje se v kolumbijském regionu Huila, který je vymezován centrálními a východními pásmy pohoří And. Zdejší vulkanická půda bohatá na dusík a rozmanité klimatické podmínky jsou jako stvořené pro pěstování dokonalých kávových zrn odrůd Caturra a Castillo. Většina farem se nachází v nadmořské výšce od 1200 do 1800 metrů, což je ideální pro vývoj komplexního chuťového profilu, který charakterizuje náš Oumuamua.
Jedním z klíčových momentů v cestě Oumuamy k vašemu šálku je proces dekafinace CO², který zachovává všechny nuance originální chuti, zatímco z kávy odstraňuje kofein. Metoda je nejen šetrná k životnímu prostředí, ale také maximálně efektivní. Jak to funguje? Kávová zrna se nejprve navlhčí vodou, což usnadní extrakci kofeinu. Dioxid uhličitý (CO²) se přivede do superkritického stavu, což znamená, že má vlastnosti jak kapaliny, tak plynu. Toho se dosáhne zvýšením teploty a tlaku. CO² se poté nechá proudit přes navlhčená kávová zrna. Díky svým unikátním vlastnostem CO² proniká do zrn a váže na sebe molekuly kofeinu. CO² bohaté na kofein se poté oddělí a vede se přes aktivní uhlí nebo jiný filtr, který zachytí kofein a propustí čisté CO² zpět do systému. Kávová zrna se nakonec usuší a jsou připravena k pražení.