Oblíbená česká pražírna Beansmith.s si pro vás přichystala další ovocnou pecku - Kolumbii MARISOL ŇAŇÉZ! Jedná se o aktuálně velmi populární a výjimečnou odrůdu Pink Bourbon, od které můžete očekávat sladkost hnědého cukru spojenou s výraznou šťavnatostí limetky a nektarinky a se závěrem zeleného čaje. A to ochutnat rozhodně chcete!
Majitelka farmy Finca La Correa, Marisol Ñañéz vyrůstala v rodině farmářů, pěstitelů kávy a není se tak čemu divit, že se rozhodla kávě zasvětit svůj život i ona. Do dění farmy byla zapojována už odmalička a v deseti letech dostala od svého táty svůj první kousek půdy, což na ni zafungovalo jako skvělá motivace. Později, v roce 2009, odjela do Bogoty, aby si udělala kurz týkající se kvality a také fyzické a senzorické analýzy kávy. V roce 2010 pak Marisol vyhrála soutěž a jako cenu získala možnost udělat si certifikát Q-gradera (certifikovaný kontrolor kvality). Později si dodělala vzdělání v oblasti výběrové kávy, aby následně mohla vše uplatnit na farmě. Marisol také po dobu 5ti let vedla ženskou organizaci s vlastními produkty, zejména praženou kávou. Díky čemuž se dostala do povědomí a získala si uznání za schopnosti spojené s řízením projektů a marketingem. A co o své farmě říká Marisol? „Pustili jsme se do pěstování exotických odrůd jako Pink Bourbon, Bourbon a další odrůdy, začali jsem také s procesy fermentace. Máme vlastní značku kávy, se kterou chceme být i nadále průkopníky ve vytváření kávové kultury.”
Mikrolot, který letos od Marisol nakoupili je odrůdy Pink Bourbon. Jedná se o odrůdu novější, v regionu Huila v poslední době velmi populární. Zpracovaný je promytou metodou s prodlouženou fermentací a opakovaně má skvělé výsledky. Nejdříve kávu vyselektují a sesbírají jen zralé třešně, poté se třídí od špatných třešní a nečistot. Následuje fermentace v tanku po dobu 36 až 48 hodin. Poté se káva zbaví slupek, promyje a suší na afrických postelích zhruba 20 dní.
- Nadmořská výška: 1750 m n. m.
- Farma: Finca La Correa