Blíží se léto a před ním se každý kávičkář musí zásobit pořádnou zásobou ovocných bomb. Pokud vám ještě nějaká chybí, tak tato mangová pecka od slovenské pražírny Kaan čeká právě na vás. Ovocná fermentace je bezesporu jedním z aktuálních hitů ve výběrovce a tropicky sladké tóny manga infuzované do těchto zrnek toto dotahují do dokonalosti. Kávičku si navíc můžete připravit jako tropicky ovocný filtr, funky espresso nebo také osvěžující letní cold brew.
Rodrigo Sanchez Valencia rád experimentuje s neobvyklými způsoby zpracování. V Kaanu už napražili Rodrigovu kávu fermentovanou s kokosem a mučenkou, která se stala zimním bestsellerem. Tentokrát přináší zrnka, která byla fermentována s mangem. V kávě tedy ochutnáte samozřejmě mango, ale také tóny tropického ovoce. Má plné tělo a střední až vyšší kyselost a sladkou dochuť.
Farma Monteblanco se nachází přímo uprostřed národního parku Cueva de los Guacharos a v její blízkosti protéká řeka Suaza, která poskytuje čerstvou vodu pro pěstování a zpracování kávy. Vysoká nadmořská výška a vynikající mikroklima prostředí vytvářejí ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy. Třešně se zde sbírají ručně a poté procházejí procesem odstranění slupky a dužiny (depulping), při němž na zrnech zůstává pouze poslední vrstva pergamenu. Ještě před zpracováním třešní vytvořil Rodrigo fermentační směs, která obsahuje až 10 různých kvasinek. Do této fermentační směsi přidal mango a nakonec přidal směs bohatou na cukr, který podporuje kvašení. Tato směs se uzavře a kvasí 8 dní. Teprve potom Rodrigo přidá do směsi samotná kávová zrna, která se fermentují až 180 hodin. Po více než sedmi dnech se kávová zrna propláchnou čistou vodou, aby se smyl pergamen, a nechají se sušit. Zrna se často shrabují, aby se zajistilo rovnoměrné sušení, které trvá přibližně 20 až 25 dní.
- Nadmořská výška: 1.730 m n. m.
- Sběr: květen 2023