Jsme nadšeni, že vám můžeme nabídnout kávu, která hlavnímu pražiči pražírny Beansmith.s, Jakubovi, vynesla druhé místo na Czech Brewers Cup 2024. Tento speciální lot, který pražírna pečlivě vybrala, pochází od známého kolumbijského farmáře, Oscara Hernandeze. Tato limitka byla zpracovaná metodou mosto washed, díky které se šálek vyznačuje šťavnatostí broskví a malin, sladkostí guavy a čokolády společně s lehkostí ibišku. Neváhejte a vyzkoušejte tuto parádní limitku!
Farma Los Nogales je rodinný podnik, takže je těžké mluvit jen o jednom jménu. Pro většinu lidí však farmu představuje charismatický Oscar Hernandez, vedoucí projektu. Oscar je farmářem třetí generace, který pěstuje kávu na jihu departementu Huila, nedaleko města Bruselas. Je to energický, vždy pozitivně naladěný a inovativní člověk, a to nejen pro svou rodinu, ale i pro širší okolí. Jeho otec, Ricaurte Hernandez, byl prvním, kdo dokázal to, co dnes již víme, že v Bruselas lze najít ty nejlepší kávy z celé Kolumbie. V roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence a, jak říkají místní, získal tak svůj hlas na kávové scéně. Ricaurte tak "zapsal" Bruselas a s ním i celý departement Huila na mapu výběrové kávy. Oscar v této tradici pokračuje a díky němu a jeho přístupu je Los Nogales centrem inovací a informací pro všechny místní iniciativní pěstitele.
Proces zpracování začíná sklizní pouze zralých plodů, aby se zajistila nejvyšší kvalita kávových zrn, a následně se provádí vizuální třídění a třídění podle hustoty. Poté se zrna podrobí termickému šoku, kdy se na 20 sekund ponoří do vody o teplotě 80 °C a rychle se zchladí, čímž se rozloží cukry a zrna se pasterizují, aby se zlepšila jejich výsledná chuť. Po odslupkování se dužina vymačká a šťáva se přidá zpět ke zrnům (metoda mosto). Na začátku procesu kvašení se přidají mléčné kvasinky, které dodávají jedinečné vlastnosti a rozkládají cukry, čímž ovlivňují chuť a kyselost. Nakonec se fermentovaná zrna suší 15 dní na slunci, aby se dosáhlo požadovaného obsahu vlhkosti a dále se rozvinula jejich chuť.
- Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n. m.