Hledáte ovocnou kávu, kterou si můžete vychutnat i večer, aniž by vás budila do rána? Tak tato bezkofeinová kávička z Kolumbie od pražírny Sweet Beans Coffee je tu přesně pro vás! V šálku vás uchvátí osvěžující a ovocné tóny peckového ovoce a brusinek společně s příjemnou kakaovou dochutí. Užijte si nyní chuťovou symfonii šťavnatých plodů, kdykoliv budete chtít.
Jairo Arcila je třetí generací pěstitelů kávy z kolumbijské provincie Quindío. Je ženatý s Luz Helenou Salazarovou a mají spolu dvě děti, Carlose a Felipeho Arcila, kteří jsou spoluzakladateli společnosti Cofinet. Jairovo první zaměstnání bylo u druhého největšího kolumbijského vývozce, kde pracoval jako manažer stanice více než 40 let až do svého odchodu do důchodu v roce 2019. Svou první kávovou farmu Finca La Esmeralda koupil Jairo v roce 1987 a právě zde vysadil svůj první lot odrůdy Caturra. Měl to štěstí, že si vedle práce na plný úvazek mohl vydělávat produkcí kávy na své farmě. Za své úspory se Jairovi postupně podařilo koupit pět dalších farem. Po La Esmeraldě přišly na řadu Villarazo, Mazatlan, Santa Monica, Maracay a poté Buenos Aires. Nyní, v období sklizně, může Jairo poskytovat práci místním obyvatelům a vytvářet tak ekonomický dopad na komunitu. Od svých synů získal velký přehled a zkušenosti při sběru, třídění a zpracování kávy. Tyto poznatky Jaira posílily a daly mu nástroje potřebné k prezentaci fantastických káv s úžasnými profily z tohoto regionu.
EA decaf process, proces dekofeinizace pomocí ethylacetátu cukrové třtiny, je naturální proces dekofeinizace, který se obvykle používá v Kolumbii, kde je cukrová třtina snadno dostupná. Začíná se výrobou melasy z cukrové třtiny a po vytvoření se uchovává v kádích, kde fermentuje. Bakterie produkují kyselinu octovou, podobně jako při kvašení kávy, a na vrcholu kvašení se přidává alkohol, který se nazývá ethylacetát. Aby bylo možné jej použít na kávu, zelená káva se nejprve spaří v nádržích, aby se zvýšila vlhkost - zrna nabobtnají, což umožní extrakci kofeinu. Do směsi se přidá právě ethylacetát, který kofein v kávě rozpustí. Poté se káva promyje vodou a nechá se usušit. Teoreticky by káva měla dosáhnout stejné vlhkosti, jakou měla při příchodu, což je někde mezi 11-12 %. Nejdůležitější součástí kávy EA, a také důvodem, proč chutná tak sladce, je to, že se vyhýbá vysokému tlaku a vysokým teplotám, které kávu rychle znehodnocují.
- Nadmořská výška: 1200 - 1350 m n. m.