Káva s hedvábně čajovým tělem, pozoruhodným chuťovým profilem a máslovou dochutí. I tak by se dala popsat tato jedinečná zrnka od oblíbence Nestora Lassa. Při prvním doušku vás ohromí specifické tóny divokých hroznů v kombinaci s jemným florálním aroma jasmínu. To celé doplňuje sladká dochuť v podobě oblíbené cukrovinky chalva. Mňam!
Kávička je výsledkem nepřetržitého vývoje tří generací oblíbené rodiny Nestora Lassa. Mladý farmář Nestor Lasso se toho zkrátka nebojí. Zaměřuje se na zkoumání fermentačních procesů a oxidace zrn. Tato mladá krev neustále vymýšlí nové metody a vychytávky, jak z kávy dostat to nejlepší – a to je v případě těchto zrnek opravdu vidět, ehm tedy spíše chutnat. Na své farmě El Diviso v odlehlé části kolumbijského regionu Huila pěstuje raritní odrůdy typu Bourbon, které v chuti zanechávají lahodný ocásek.
Jedinečnou chuť zajišťuje i její experimentální zpracování formou prodloužené fermentaci. Právě ta totiž kávě propůjčuje její nevšední chuťový profil. Po sklizni se káva rozmělní a nechá se několik hodin oxidovat spolu s vlastní vrstvou "slizu". Poté projde ponornou fermentací ve vodě o teplotě 28 stupňů po dobu 8 hodin. K dokončení procesu se káva promývá horkou vodou, aby se vytvořil efekt tepelného šoku. Káva se suší do dosažení vlhkosti 11 %, což trvá obvykle 18-24 dní.
- Farmář: Nestor Lasso
- Farma: El Diviso
- Nadmořská výška: 1.700–1.850 m n. m.
- Sklizeň: Září 2022