Výběrová káva Kolumbie HERMANOS CONTRERAS HONEY GLORY ze španělské pražírny Right Side Coffee je charakteristická tóny kokosu, papáji a mandlí.
Podle Kolumbijské federace pěstitelů kávy (FNC) se v roce 2016 v Huile vyprodukovalo 2,6 milionu 60kg pytlů, což představovalo 18 % celkové produkce kávy v zemi. V témže roce Obchodní komora Neiva uvedla, že v tomto regionu je 154 800 hektarů půdy určené pro pěstování kávy. Hodnota Huily však nespočívá pouze v množství kávy. Spočívá také v její kvalitě. Pravidelně produkuje šarže, které získaly ocenění Cup of Excellence. Navíc v roce 2013 získala status označení původu - stejný status, který se uděluje šampaňskému, sýru Roquefort a mnoha dalším potravinám a nápojům s jedinečnými, pro danou lokalitu specifickými vlastnostmi. A pak je tu jeho pověst. Mnoho pražičů, baristů a majitelů kaváren vám řekne, že káva Huila je díky své jasné kyselosti, sladkosti a aromatickému profilu jednou z jejich nejoblíbenějších původních káv.
Při anaerobním procesu zpracování se káva nejprve zbaví slupek a semena se umístí do fermentačních nádob. Oddělená slizovitá hmota se poté pevně obalí do gelovité konzistence a přidává se do fermentačního tanku, dokud nepokryje celý pergamen. Se začátkem fermentace se snižuje hladina kyslíku a zvyšuje hladina oxidu uhličitého, čímž se ve fermentační nádrži vytváří tlak. Proces trvá 18 až 23 hodin - dostatečně dlouho na to, aby se sliz spotřeboval, ale ne tak dlouho, aby vznikl alkohol. Po 15 hodinách je třeba neustále kontrolovat pH, aby se zjistilo, jak kvašení probíhá. Tlak vytvořený CO2 umožňuje vstřikování aromatických látek z kávových šťáv do pergamenu. Po ukončení kvašení se nádrže otevřou. Káva se poté suší na slunci po dobu nejméně 4 hodin, jinak by fermentace mohla pokračovat a chuť by se změnila. Následně pokračuje zpracování pulped natural neboli honey process, při níž se čerstvé kávové třešně zbaví dužiny, ale nechají se usušit bez mytí. Část ovoce zůstane zachována, ale zdaleka ne tolik jako při procesu naturálním. Zbývající zlatavý lepkavý sliz připomíná med, odtud pochází název tohoto procesu.
- Farmáři: Hermanos Contreras
- Zpracování: Honey Anaerobic