Výběrová káva Kolumbie FINCA LA GAITANIA z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny svěžích citrusů, červených jablek, sušených švestek a čaje rooibos.
Tento projekt začal ve vesnici Gaitania, která se nachází v blízkosti města Ataco v oblasti Tolima. Po tom, co společenství farmářů vyzkoušelo různé zemědělské aktivity se rozhodli naplno věnovat pěstování kávy. Našli způsob, jak získat certifikaci Fair Traide. Nyní se projekt skládá z 57 pěstitelů, kteří získali certifikaci Organic, a všichni se snaží stále zlepšovat kvalitu své kávy a podmínky pro své rodiny. Tato káva je pro nás výjimečná svou čistou a komplexní chutí plnou ovoce. Velmi snadno se pije, takže se často přistihneme, že už jsme na dně šálku!
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek hodin fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnů na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora. Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako „čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Nadmořská výška: 1400 – 2000 m.n.m.
- Farma: Finca La Gaitania